Sram zet vanaf nu helemaal in op de 1x versnellingsgroepen. De nieuwe X01 en XX1 Eagle hebben nu twaalf versnellingen achteraan, met maar liefst 50 tanden op de grootste krans. Zo krijg je een bijna even ruim bereik als bij een dubbel crankstel, stelt de Amerikaanse fabrikant.
Het belangrijkste kenmerk, naast de overstap van 11 naar 12 kransjes achteraan, is het gigantische tandwiel met 50 tanden. Dat is een verschil van 40 tanden met het kleinste kransje en is 8 tanden groter dan bij de vorige cassette. De nieuwe cassette is in feite gelijk aan de oude 10-42 met die extra grote 50 erbij. De eerste elf kransjes zijn uit één stuk staal gemaakt, dat stevig is uitgefreesd en een beschermende laag kreeg, terwijl de 50 uit aluminium is gemaakt, om het gewicht laag te houden.
Maar volgens Sram is het enorme bereik van die twaalf versnellingen niet het belangrijkste. Nog meer was dat de stillere en sterkere aandrijving. Daarvoor werd het voorblad volledig opnieuw ontworpen. Het nieuwe X-Sync 2 profiel heeft minder hoekige tanden dan de vorige versie. Ze zijn afwisselend klein en groot en hebben de vorm van een geprofileerde haaientand. Dat moet ervoor zorgen dat de ketting nog minder gemakkelijk van het blad kan vallen én dat het tandwiel meer dan vier keer langer meegaat.
Ook de ketting is compleet nieuw. Die is niet alleen smaller (van 5,6 naar 5,25 mm), maar ook stiller, sterker en egaler. Daarvoor werd zelfs een volledig nieuw fabricatieproces opgestart, met nieuw gereedschap en nieuwe machines. De pinnetjes van de ketting steken nu helemaal niet meer uit de ketting, terwijl dat vroeger 0,1 mm was.
De shifter is grotendeels hetzelfde gebleven. Ook de achterderailleur ziet er hetzelfde uit, maar die kreeg wel enkele minder zichtbare upgrades, zoals een extra huls om de bout waarmee je de derailleur aan het frame bevestigt, zodat de derailleur vrijer kan bewegen. Het onderste derailleurwieltje kreeg 14 i.p.v. 12 tandjes (om de extra kettinglengte voor de 50 tandjes plaats te bieden), die bovendien afwisselend breed en dun zijn (om het rijden met een schuine ketting te vergemakkelijken).
Bron: Cycling.be
Leave a Comment